Vélemények

 

olvasóim véleményei, kritikák –

Halál a szalonban regényemről

 

Katona Zsolt véleményéből részlet:

„Kritikáról lévén szó, kénytelen vagyok belekötni jó pár dologba, ami ugye a legkönnyebb. Az általam hibának véltek nagy része szerkesztői slendriánságnak tűnik sok esetben, ami bosszantó.

A történet több esetben is ledobott a hátáról, de volt olyan is, hogy magával ragadott.

Olvastam több olvasói véleményt a neten, sokan hibának róják fel a rengeteg szereplőt, nevek kavalkádja fogadja az olvasót az elejétől végig. Az alapszituációhoz azonban kell a „tömeg”, és a szereplők nevei zseniálisan jók, ízesek, korhűek, odaillők. Ha ugyanaz a személy többféleképp van szólítva, említve, az viszont nem mindig követhető, idővel elveszítettem a fonalat, ki kivel van. A könyv utolsó harmadában a detektívnő sorra veszi a gyanúsítottakat, az a forma, ha az elején is megjelenik bemutatásként, sokat segített volna ezen, és még jobban ráhangolja az olvasót a cselekményekre. Jobban izgul, a több szálon futó egyéni sztorikat elkülönültebben tudja követni, nem folynak össze.

BErill Shero első könyve Halál a szalonban

A történelmi korba ágyazás szintén igen eltalált, mind nyelvezetében, mind hangulatában. Ez bájossá és egyedivé is teszi a könyvet, ám pár apró hiba becsúszott.

A csendőrség megjelenik a műben, segíti az első magyar női detektívet, mégis nagyon furcsa, hogy hol ott vannak, hol nem, mint a népmesében. Eleve gyilkosság esetén elvárható lenne a két fős járőrnél nagyobb arányú felvonulásuk.

A cselekmény és a nyomozás szálainak bogozása azért elég krimiszerűre sikerült, maga a fő vonal és a kinyomozás mikéntje, sorrendje jól van kitalálva.

Összességében azt mondom, hogy krimiként megállta a helyét a könyv, kellemes hangulatú, nagyrészt korhű történet, sok-sok érdekességgel megspékelve. A karakterek igen jól eltaláltak, mind külsőben, mind foglalkozásban, minden részletükben. A karakterek viszonya egymáshoz, a közöttük lévő régi vagy új kapcsolatok fokozatos kiderülése zseniális, az író nem keveset agyalhatott rajtuk, és bizony ez kell ahhoz, hogy jó krimiként folyton meglepje az olvasót.

Amit biztosan látok viszont: Az írónő ezen az úton haladva tovább, le fog tenni az asztalra olyan krimit a következőkben, ami nagyon ott lesz! Kiforrott, egyedi stílus megvan, kombinációs és szellemi képesség megvan bőven (ezt személyesen is tapasztaltam már), ha nem a „jelenjen meg a könyv” kényszere hajtja előre a következő művénél, hanem az „írok egy óramű pontosságú zsigereiben krimi krimit”, akkor erre minden esélye meglesz. Magam sokat tanultam a könyvből, és remélem, a fenti soraimért nem akar a szerző elvinni a Balatonra korcsolyázni.”

Zentai Zoltán véleményéből részlet:

“Pont nyaralni (őszölni) mentünk, így vittem magammal. Azt hiszem 3 este volt, hogy elolvastam, pedig nem vagyok gyorsolvasó, ha könyvekről van szó. Bármilyen jó a regény, pár oldal elolvasása után már arcomon a könyvvel édesdeden alszom. Na, ezzel nem voltam így és akkor el is érkeztünk a tartalmi részhez.

Stílusban azt kaptam, amit az eddig elolvasott néhány írásod és novellád alapján egyértelműen vártam. Egy nagyon gördülékeny, olvasmányos stílusban megírt könyvet. Az írásodat könnyű és élvezetes olvasni, gördülékenyen halad az ember sorról sorra és bár (talán nyugodtan kijelenthetem) már nem egy-két könyvet olvastam eddigi életem során, elég ritkán tapasztalok ilyet. De ez az volt, élmény olvasni, remek a stílus, ahogyan írsz.

A tartalom terén már jóval nehezebb fába vágtad a fejszéd, mert volt egy nő, valami agatakriszti, aki megalapozta ezt a sokan összejövünk egy házba valamiért, aztán egy vagy több személy idő előtti és ráadásul erőszakos halált hal és mindenki gyanús, aki nem halt meg. Úgy érzem, ebben a tekintetben te sem hoztál újat.

Amikor a regényben sok a szereplő, az engem egészen egyszerűen összezavar.

Összességében első regénynek szerintem nagyon jó volt. Remek, olvasmányos könyv, közepes, kissé sablonos történet. Úgy érzem, akkor fogsz nagyot robbanni igazán, ha sztoriból is dobsz egy olyan szintűt, mint ahogyan írni tudsz.

Végszó: írj még kérlek könyvet! Én egészen biztosan meg fogom venni és elejétől a végéig elolvasom. És ha nem lesz szerencséd, még meg is kritizálom…

Jó volt Berill Shero, folytasd, csak így tovább!”

Regényemről írták

"Fordulatokban gazdag krimi, amiben az író nem engedi el a figyelmet. Folyamatosan megépíti a helyszínt. Az olvasó kedvére körbejárhat a bűnügyi helyszíneken, belepillanthat a nyomozás furmányos, gyakran csak sejtetett szövevényébe. A sok szereplő komoly kihívást jelent a gyakorlott krimi olvasóknak és a fordulat az utolsó oldalakon is tartogat meglepetést! Jól megépített regény. Agytorna gyakorlatnak vagy „vajon kitalálom-e a gyilkost” fejtörőnek is kiváló! Tilos előre elolvasni az utolsó néhány oldalt!"

Szvétek Ferenc véleménye (www.moly.hu oldalon olvasható)

„Igazi magyar Agatha Christie regény! Ajánlom, ha van egy laza hétvégéd, és szívesen olvasnál valami könnyed, de friss sztorit. A regény erőssége a hangulat teremtés. Szinte látod magad előtt a két világháború közötti arisztokrácia és polgárság tipikus karaktereit, aki nem hiányozhatnak egy krimiből – a vállalkozó, katonatiszt, tenisz oktató, újságíró, a viszonzatlan szerelmes, keleti táncos, a szigorú vénkisasszony, a dzsentri, na és persze ott a komornyik! A kor ambivalenciája is megjelenik a regényben – van telefon és autómobil, nomeg hímzett zsebkendő, rövid hajú lányok csipkés báli ruhában, házasságtörés, és igaz szerelem, arisztokrácia és szolgahad, örök barátság és gyilkosságok…. és az okos nyomozó ezúttal egy fiatal újságírónő!”

Gömöri Dóra véleményéből részlet (www.moly.hu oldalon olvasható)

„Izgalmas, sűrű, jól megírt történet. Tetszik a korhoz illeszkedő nyelvezet, a leíró részek, amiből akár bővebben és többet is olvasnék. A borító nagyon szép, jól tükrözi a hangulatot. Picit sok a karakter, ami a történet elején nehezen követhető, de a végére nem okozott gondot, pedig nem vagyok nagy krimifaló. Ida alakja alaposan kidolgozott, a többi szereplő is megérne akár egy-egy külön fejezetet. Egy bővített változatot is szívesen olvasnék vagy a folytatását:) Köszönöm az olvasásélményt!”

Baliné Kozma Anikó véleménye (www.moly.hu oldalon olvasható)

„Szórakoztató olvasmány. Jó volt egy olyan 20-as, 30-as években játszódó krimit olvasni, amiben nem angol nevek sorakoznak. Kicsit sok a szereplő, de a lassú felvezetést követendő egy izgalmas bűnesetnek járunk a végére. A nyomozati eljárás és a kihallgatások leírásában határozottan felismerhető, hogy az írónő mély szakmai háttérismerettel rendelkezik. Várom az alkotó következő munkáját!”

Molnár Dénes Attila véleménye (www.moly.hu oldalon olvasható)

„Nagyon izgalmas olvasmány. A történet kicsit nehèzkesen indul, a sok szereplőt nem tudtam követni a könyv elején. Dorottya szerepèbe teljesen beleèltem magam, szinte sodort a történet. A kezdeti zavar után letisztult a kèp, ès már nem tudtam letenni a könyvet! Nagyon kíváncsi voltam a vègère! Fordulatos, izgalmas, enyhe szerelmi beütèssel egy nagyon èrdekes nyomozásba csöppetem. Imádtam!”

Balla Szilvia véleménye (www.moly.hu oldalon olvasható)

„A kezdeti izgalom az egész történet folyamán végig kísért, viszont voltak olyan elemek és helyzetek, amik egy kicsit megnehezítették számomra az olvasást és leheletnyi mennyiségben rontottak az élményemen. Berill Shero alapvetően fantasztikus történetet tárt elénk. Engem nagyon összezavart a rengeteg szereplő, a rengeteg „fontos” információ, ami az adott karakterhez tartozott. Cselekménydús, fordulatos és kalandos történet a maga komoly igazával. Krimis elemek és egy csipetnyi romantika, ami megfűszerezi az egészet. Ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szívesen merülnek bele egy-egy gyilkosságba és nyomozásba!”

Bookish Moments Blog véleményéből részlet (www.moly.hu oldalon olvasható)

„Amint megkaptam a könyvet, és volt egy kis időm (esténként), elkezdtem olvasni. Ez elég sok álmos ébredést eredményezett, mert nem tudtam csak úgy letenni, egyik oldal kérte a másikat, az idő pedig csak szaladt! Hamar rájöttem, hogy ez nem az az álomba ringatós regény! Néhány szófordulatot (stílust) meg kellett szoknom, egy-két kifejezést "szakmaibbnak" éreztem a kelleténél és a történet elején zavaróan sok szereplő jelent meg - akik a végére klasszul összeálltak - , de egy nagyon jó könyvet olvastam! Köszönöm! ui.: Mikor lesz olvasható a következő regény?”

Rusznák Zoltán 

Érdekel a történet? 

Halál a szalonban

/Részlet/

 

„A nagy antik órán megcsendült a harang édes szava. A kondulással egy időben kiáltás hangzott az udvar felől:

– Dorottya!

Mire a megszólított átverekedte magát a tömegen, az óra is elhallgatott. Kiérve pár másodpercre megtorpant, kellett némi idő, hogy szeme megszokja a sötétséget. Lassan elindult a teraszról levezető lépcsőn. Hiába erőltette a szemét, nem látta a hang forrását. Hirtelen eszébe jutott a tó és biztos léptekkel haladt a legközelebbi ösvény irányába. Nem jutott messzire, a bentről kiszűrődő lágy zenét és az éjszaka nyugodt csendjét vérfagyasztó sikoly szaggatta ketté. Dorottya hanyatt–homlok rohant vissza a szalonba, kettesével szedve a lépcsőfokokat. „A szerelem még várhat!” – gondolta.

– Kapcsolja már fel valaki azt az átkozott világítást! Nem halljátok?! Mindenki süket?! Világosságot, de azonnal! – üvöltött Ede magából kikelve.

Ida állt a legközelebb a kapcsolóhoz, mégis Jóska volt a gyorsabb. A legfelső határig tekerte a kapcsolót, de a fény még így is lassan kapott erőre. Mire Dorottya belépett, a szalon már teljes fényárban úszott. Vaksin pislogva szoktatta szemét a benti fényekhez, de túl sok ideje nem volt rá. Újabb sikoly hallatszott. Anna gyenge idegei miatt az elé táruló látványt képtelen volt elviselni. Megszólalni a döbbenettől senki sem tudott. Anna hang nélkül hanyatlott a szőnyegre, amely nesztelenül fogta fel az esést. Dorottya ekkor látta meg, mi zaklatta fel a házigazda kedvesét. Annától alig másfél–két méterre félig az oldalára dőlve Bella feküdt a puha, bolyhos szőnyegen élettelenül. Hátából egy smaragddal kirakott tőr nyele állt ki. A bénult csöndet Amália törte meg, dühödt rohammal esett a mellette álló pénzverdésnek:

– Nézd meg Áron! Nézd meg! Meghalt! Érted?! Fel bírod fogni?! Meeg–haa–halt! – szótagolta egyre artikulálatlanabbul, miközben vadul püfölte a férfi mellkasát. – És…

Befejezni már nem tudta az elkezdett mondatot, mert az elfogyasztott ital és a sokk őt is a földre terítette. Ede ekkor már Bella mellett térdelt, s balszerencséjére idegesen markolászta a tőrt.

– Nem, nem én voltam! Higgyétek el! Nem én öltem meg! Én… én… én csak… – temette zokogva kezébe arcát a tábornok segédje.

– Nyugodj meg!  – csillapította Dorottya, de elvonszolni alig bírta a test mellől.

A döbbent csendben mindenki a másikra várt. A dermedtség mindenkit oda szegezett, ahol a sokk érte. A költőnő felmérte a helyzetet és gyorsan rendelkezett:

– Áron! Vidd Amáliát a szobájába, míg az orvos ide ér! György! – kiáltott a komornyikért a nő.

A férfi szokásához híven, észrevétlenül lépett a szobába.

– Igen, asszo… Úristen! Szűzanyám! – vetette György szaporán a kereszteket – Mi, mi, mi történt itt? – dadogta meglepetten.

– Gyilkosság! – csattant a nő hangja tárgyilagosan – Kérem, hívja a csendőrséget és a háziorvost!”